Arbeidsmarkedet om 10 år
Jeg går i 9. klasse og har hatt arbeidsuke i Karriere.no. Om 10 år skal jeg ut i arbeidslivet, men hvordan kommer det egentlig til å bli? Er mulighetene mine de samme som nå, vil det være nye yrker, eller vil man jobbe med det samme som i dag? Er det flere som ikke trenger å jobbe? Hvordan vil man egentlig jobbe? Alle disse tankene rundt fremtiden er litt skremmende.
Det er ikke alltid lett å spå fremtiden. I filmen Twilight møter vi på en jente som heter Alice. Hun har evnen til å se i fremtiden, men selv ikke henne greier å forutse hva som kommer til å skje til enhver tid. Folk tar forskjellige valg og beslutninger som forandrer fremtiden på en uforutsigbar måte. Selv om vi har en klar idé om hvordan fremtiden kommer til å se ut, så vet vi aldri helt sikkert. Vårt bilde av fremtiden er også ofte preget av vår egen tid. I en annen film, Back to the future fra 1985, reiste Doc til fremtiden (2015). Der parkerte han sin flyvende bil foran en telefonkiosk. I dag kan vi le av dette, men for 30 år siden var det ikke åpenbart at alle ville ha tilgang til hele verden via en smarttelefon.
Spå om fremtiden er åpenbart ingen enkel sak.
Verden står midt i en teknologisk revolusjon. Teknologien blir stadig mer avansert. Mange jobber som i dag utføres manuelt, vil om få år kunne utføres av roboter. Automatiseringen bidrar til mange store endringer, og jobber er noe som blir spesielt påvirket av akkurat dette.
Hvis man har sett Charlie og sjokoladefabrikken så vet man at faren til hovedpersonen mister jobben på grunn av en robot, og det er det flere som er redde for i dag. Dette startet allerede i 2007 da 6 amerikanere mistet jobben sin på grunn av at en robot tok over arbeidet deres. Nå, 13 år senere er det hele 670 000 amerikanere som har mistet jobben på grunn av roboter. Disse jobbene er som oftest i fabrikker, som å lage og pakke varer som skal sendes rundt i verden, men jeg tror at dette bare er starten. Etter hvert kan for eksempel lærere og sjåfører også bli erstattet. Nå lurer du kanskje på hva som skjer med de arbeidsløse, vel nå skal du høre.
Når gamle jobber forsvinner, kommer det nye og flere til. Forskning viser at i løpet av bare fire år vil hele 75 millioner jobber bli erstattet av roboter, men hele 133 millioner arbeidsplasser vil bli skapt innen 2022. Ingen vet hva vi kommer til å jobbe med i fremtiden, men hvis vi hadde visst det, så hadde det sikkert overasket oss.
Min bestemor utdannet seg som lærer for over 50 år siden. Hun fikk ideen om å bli lærer på videregående og holdt til den planen resten av livet sitt. Faren min visste ikke hva han ville bli da han gikk på videregående, men han var flink i matte. Han tenkte da at jobben hans kom til å være noe innenfor matematikk, men nå jobber han i karriere.no som blogger (og litt til...). Sist jeg sjekket så har blogging ingenting med matte å gjøre. Jeg aner ikke hva jeg vil bli, og det er ikke noe press for at jeg skal finne det ut heller. Nesten det første jeg fikk høre da jeg lærte om studie og videregående på skolen var at ingenting er permanent. Hvis jeg for eksempel valgte en linje som jeg etterpå angret på, var det ingenting å bekymre seg for. Da var det bare å velge noe annet. Sånn var det ikke før. Man bestemte seg for hva man ville bli i en tidlig alder, også ble man det.
Valgene om jobb for min generasjon kommer til å forandre på seg. Alle som velger å utdanne seg må tenke seg ekstra godt etter hva de velger. Automatiseringen påvirker yrker som tenåringene skal velge mellom. Dette betyr at mange ser etter fremtidsrettede jobber som vil overleve automatiseringen, og som kan bidra til å skape en ny fremtid.
Vi som nå går på skole må huske at utdannelsen ikke er en endestasjon, men starten på en jobb der man skal fortsette å lære nye ting. Fremtiden er usikker, men jeg tror at hvis man er god til noe, vil det alltid være muligheter. Om det kalles en jobb er kanskje ikke så viktig.
Ida 14 år - vanligvis elev, nå blogger for Karriere.no
Photo by Franck V. on Unsplash